Deel 10-2019 - Het zit er op!


Het seizoen 2019 is bij mij afgelopen.

 

Chateauroux was mijn laatste vlucht van het seizoen.
We hebben deze vlucht kunnen afsluiten met een 1ste prijs in de oude in het F.C.D verbond.
F.C.D staat voor  Fondclub Der Denderstreek (lokaal/vereniging Baasrode, Hofstade, Moerbeke en Denderbond Ninove).

Nu we aan geen vluchten meer deelnemen komen mijn duiven niet meer buiten en krijgen ze de nodige rust die ze verdiend hebben. Wat het voorbije seizoen betreft, mag ik zeker niet mopperen. We sluiten o.a. ons seizoen af met:
Algemeen Kampioen 1 – 2 – 3 getekende Denderbond Ninove van vitesse tot zware fond! Denderbond Ninove behoort tot één van de grootste lokalen in Oost-Vlaanderen.
Bij de jaarlingen behaalde ik 1ste – 2de en 4de asduif op de zware halve fond.
Mijn 1ste asduif,een duivin, den “819”, behaalde deze titel met 14 op 14, iedere week mee, vlucht van boven de 400 km.
Mijn topduivin, den “275”, heeft dit jaar ongeveer 8000 km prijs gevlogen.
Wat deze duif behaalt in de kampioenschappen is nog niet 100% bekend, maar dat zal ik in mijn volgende nieuwsbrief zeker vermelden alsook alle gewonnen titels.
Tussen de lijnen zal je kunnen lezen dat mijn kolonie tijdens het sportseizoen niet wordt gespaard. Uiteraard kan dit niet enkel op granen en water. Ik had al enige ervaring met de Winners Recup, Energy Start en Energy Boost, maar ondertussen heb ik de upgrade van deze referenties kunnen testen, waarbij ik vaststelde dat het herstel van mijn duiven na de vluchten nog versnelde.
Deze aangepaste referenties zullen rond februari 2020 aan het brede publiek geïntroduceerd worden.
Ondertussen weet iedereen, dat het doorlopen van de rui bij de duiven zeer belangrijk is en de juiste verzorging mede het succes van volgend seizoen bepaalt.
Hierna de manier waarop ik mijn duiven gedurende deze periode verzorg:
De duiven zijn ondertussen van mekaar gescheiden en de duivers en de duivinnen komen op de jonge duiven hokken waar grote volières voorstaan. Dit geeft de duiven de kans om in een zuurstofrijke omgeving te vertoeven tijdens hun rui-proces. Dit is ook de reden waarom ik de duiven niet uitlaat.
Mijn oude en jonge duiven zitten nog niet volop in de rui, omdat de oude hun laatste vlucht op nest gevlogen hebben en mijn jongen extra belicht zijn geweest tot 4 september.
Voor zachte en soepele pluimen, 2x/week Winners Badzout + munt

Op het voeder:Op mijn rui-mengeling doe ik 4x/week, 10 g/kg Energy Muta Forte Dit is een mix van 3 soorten dierlijk eiwit in poedervorm, voor aanvoer van alle essentiële en niet-essentiële aminozuren. Bevat  L-Lysine 2900* & L-Methionine 2900*
MUTA “forte” zorgt voor de aanvoer van het juiste aminozuurprofiel, tijdens het rui-proces en het vallen van de dons.
Hierbij meng ik 2 à 3x/week extra 1 soeplepel Ormi-Vita, biergist van topkwaliteit met een fijne structuur en zeer rijk aan Vit. B.
Mijn mengeling bevochtig ik met 1 soeplepel Winchol of Lookolie per kg voeder
Ik wissel dit af één week Winchol (rijk aan methionine en choline) de andere week Lookolie.
Dit doe ik minstens tot de laatste slagpennen gegooid zijn!

 
In het drinkwater:
Hier gebruik ik de Herba-Chai, een kruidendrank met 10 verschillende kruiden, bladeren, wortels en bloesems die de algemene conditie en gezondheid bij duiven ondersteunt, tijdens het sport- en kweekseizoen maar ook tijdens het rui-proces en het vallen van de dons.
Tijdens de rui: een startkuur van 10 ml/l drinkwater gedurende 5 opeenvolgende dagen. Hierna 3 x per week als onderhoudsdosis.

Vrij ter beschikking op het hok (best in glazuren potjes*):
Hier voorzie ik dagelijks verse Winners Supergrit en Winners Mineral-Vit.
*: stenen potjes trekken vocht en zijn slecht te reinigen


De Winners Supergrit is ook verkrijgbaar in een zak van 25kg ter beschikking bij uw winkelier.

Bert PENNE