Deel 12-2019 - Kweek: de eerste eieren zijn er.


Mijn “kwekers” werden 23/11 gekoppeld en tegen 5/12 hadden er 33 van de 35 koppels gelegd.

 


Dit jaar heb ik de kans benut om ter voorbereiding van het koppelen, de nieuwe
Winners Energy Start “Forte” 350g te testen. Deze referentie is de opvolger van de Winners Energy Start 500g, met 3 soorten, hoogkwalitatieve eiwitten van dierlijke oorsprong. De eerlijkheid gebied mij om te melden dat de “leg” vlotter en beter is verlopen dan in 2018. Deze nieuwe referentie met verrijkte samenstelling wordt begin januari 2020 gecommercialiseerd.
Mijn systeem 10 dagen voor het koppelen: bevochtig 1 kg voeder met Finol of Omega Plus en droog dit met 1 maatlepel Vit. E + Selenium poeder + 1 1/2 maatlepel Energy Start “Forte”.
 
WINNERS ENERGY START “FORTE” MAAKT HET GEBRUIK VAN EIVOER BIJ DUIVEN OVERBODIG!
Rond 15 december worden al mijn “kwekers” door de dierenarts gevaccineerd tegen paramyxo.

Tijdens het broeden krijgen mijn duiven gedurende 14 dagen niks meer op het eten. Enkel in het water doe ik gedurende 5 dagen 1,5ml/l Oregano 10%. De gunstige werking van Oregano op de vertering en als ondersteuning tegen schimmelinfecties is bij de meeste van ons wel gekend.

Bij het kippen van het eerste ei bevochtig ik gedurende 8 dagen 1 kg voeder met 1 soeplepel Omega Plus Oil of 1 soeplepel Finol samen met 1 1/2 maatlepel Energy Start “Forte”.
Het zijn hoofdzakelijk de 3 hoogwaardige, dierlijke eiwitten in de Energy Start “Forte” die de kropmelk aanzienlijk verrijken met aminozuren. Het effect ervan is in de praktijk tijdens het opgroeien van de jongen te zien.
Voor een optimale aanvoer van mineralen en vitamines, niet vergeten dagelijks Mineral-Vit en Supergrit vrij ter beschikking stellen.
Wanneer de jongen 12 dagen oud zijn,  gaat er bij de “kwekers” iedere week 6ml/l Entero Plus in het drinkwater. Hierdoor wordt de zuurtegraad in de krop en in het maag-darmstelsel gestabiliseerd. Mogelijke schadelijke bacteriën en/of virussen krijgen hierdoor minder kans hebben om zich in de krop, maag of darmen te nestelen en zich te vermenigvuldigen.

De vliegers worden pas begin januari gekoppeld zodat dit goed samenvalt met de 2de ronde van de kwekers. Hierdoor is er bij de jongen van de vliegers en de kwekers quasi geen leeftijdsverschil.
Momenteel krijgen de vliegers wekelijks als onderhoud en in afwachting van het koppelen,
3 dagen 1 soeplepel lookolie of 1 soeplepel Winchol met 1 soeplepel Ormi-Vita over het eten.
In het drinkwater doe ik gedurende 3 dagen Herba-Chai à rato van 10 ml/l.
Tegen dat de jongen gespeend worden, is er steeds Probacto (darmconditioner met melkzuur- en boterzuur bacteriën), E-Trolyt en Winchol beschikbaar. Wat hiervan de reden is vertel ik jullie in de volgende nieuwsbrief, begin januari 2020.

Tip:
Voor ik de vliegers koppel en de jonge speen van de kwekers, ontsmet ik altijd mijn hok met Licefree . Dit product is bevat geen schadelijke stoffen en geen chemische bestrijdingsmiddelen. Het heeft een  fysisch werkingsmechanisme tegen bloedluis, mijt en vlooien
 
 
Tot slot hoop ik met mijn informatie “uit de praktijk”, er interessante, nieuwe elementen zijn die jullie overtuigd hebben om mijn systeem met Winners supplementen te testen, want zoals iedereen weet: “THE PROOF IS IN EATING THE PUDDING”.

Verder wens ik en het ganse Winners team jullie Fijne Feestdagen en een SUCCESVOL en GEZOND 2020!

Groet,

Bert Penne.