Deel 1-2020 - Eerste jongen gespeend.


De vliegduiven zijn gekoppeld en doen het zeer goed: van de 32 koppels hebben er 29 op 5 dagen gelegd.

Als je weet dat er bij mijn gekoppelde vliegduiven slechts 7 oude duivinnen en de rest jaarse duivinnen, die voor de eerste maal kweken, we van een groot “kweek” succes mogen spreken.

Normaal bij het spenen van de jongen zet ik ze gedurende 14 dagen op stro, maar nu met het vochtig weer heb ik besloten om vloerdekkorrel als bodembedekking te gebruiken. Bovendien doordat deze vloerdekkorrel alle vocht (mest) absorbeert, wordt het risico op coccidiose verminderd.
 
Op vraag van mijn vader, Raoul Penne, die graag terug naar zijn zijn roots wil, met het spelen van jonge duiven op de snelheid, wordt er in 2020 een hok op Noyon opgestart.
Daarom gaan we een 20 tal jonge duiven op een ander hok plaatsen waarmee we dan wekelijks kunnen deelnemen op de vitesse.
Bij het spenen van de jonge wordt het water gedurende 7 dagen aangezuurd met 6 ML/L Entero Plus en E-Trolyt (+ Betaïnein het water. Na deze 7 dagen, zuur ik het water elke week gedurende 3 dagen aan met enkel Entero Plus (6 ML/L)
Wat is Betaïne HCL?
Betaine HCL (Hydrochloride) is een enzym dat nodig is om de in de voeding aanwezige vetten, eiwitten en koolhydraten te verteren. Het is een van de eerste stappen die het lichaam neemt om de voedselbrij in kleinere stukjes te verteren. Hierna komt het in de darmen terecht voor verdere vertering en uiteindelijk opname in het bloed.

Ik lees regelmatig dat veel liefhebbers, na een paar weken spenen, snel overschakelen naar een mengeling met 50% zuivering. Dit doe ik nooit. Mijn duiven krijgen een kweekmengelingen totdat ze voor de 1ste maal meegaan op Quievrain of Noyon.
Ik ben ervan overtuigd dat de jonge duiven moeten uitgroeien en daarvoor hebben ze voldoende voedzame granen en zaden nodig en geen lichte kost! Bovendien om een gezonde groei te garanderen is het voorzien van voldoende eiwitten zéér belangrijk en niet zo maar eender welke eiwitten. Het is juist uit deze specifieke eiwitten de duiven hun aminozuren moeten halen. Aminozuren zijn noodzakelijk om een goede spier- en cel opbouw te garanderen.
Ik vergelijk mijn jonge duiven met  kleine kinderen!! Die nemen we toch ook niet hun “papfles” weg 5 weken na hun geboorte......?
Voor de jongen hun comfort en gevederte, geef sowieso 1 week na het spenen een bad en wordt dit wekelijks herhaald (In mijn geval met Winners groen badzout + munt - 1soeplepel op 10L). Je ziet dat ze van dit deugddoend bad enorm genieten.
Om mogelijke spijsverteringsproblemen bij mijn jonge duiven (meestal veroorzaakt door stress) te voorkomen, voorzie gedurende 2 opeenvolgende dagen 1 soeplepel Probacto per kg bevochtigde granen met Winchol (1 soeplepel/kg voer).
 
De vliegduiven die nu volop aan het broeden zijn, werden rond 20 januari door de dierenarts geënt tegen paramyxo.
Binnen mijn verzorgingssysteem met Winners vind ik het bovendien zeer belangrijk om 3 - wekelijks:
 
a) 1ste week: Oregano gedurende 3 dagen in het drinkwater (1,5 ML/L)
b) 2de week: Herbai-Chai gedurende 3 dagen in het drinkwater (2 soeplepels/L)
c) 3de week: E-Trolyt + Betaine gedurende 3 dagen in het drinkwater ( 1 soeplepel/L)


Ter info: wanneer u zich zou afvragen of dit in combinatie kan met Entero Plus in het water, dan is dit geen enkel probleem.
 
Groeten,

Bert Penne

AANDACHT:
BEZOEK DE  BELGIAN WINNERS STAND TIJDENS FUGARE 2020 TE KORTRIJK !
STANDNUMMER: 632